“Djeca zajedništvom u vrtiću prenose molitvu i mir u svoje obitelji”

Adventski hod za djecu i njihove roditelje i ove je godine dio pripreme za Božić Dječjeg vrtića sv. Josipa u zagrebačkoj Granešini.
Ravnateljica s. Danijela Koprek sa svojim je suradnicima i uz pomoć roditelja organizirala adventske radionice, adventske molitve i izradu adventskog kalendara, kako bi radost iščekivanja postala živo svjedočanstvo koje će milosno djelovati na djecu, njihovu obitelj i prijatelje.

“Roditelji su se zaželjeli ovakvih susreta, ponajviše zbog prošlogodišnjih zabrana okupljanja zbog pandemije”, rekla je s. Danijela za Hrvatsku katoličku mrežu.
Djeca znaju što predstavlja prva svijeća i prema kome ih advent vodi. “To su susreti koji njima kao roditeljima daju do znanja da su dobrodošli, da vrtić nije samo mjesto na kojemu ostave svoju djecu na nekoliko sati i onda dođu po njih.
Ne samo da se druže sa zaposlenicima vrtića, nego i s djecom rade nešto korisno, u ovom slučaju adventski vijenac.”

Potrebni materijali, poput kolutova, granja, panjeva, ukrasa… pripremljeni su tijekom studenoga. Roditelji su donijeli sa sobom svijeće koje su željeli i poseban nakit, ili ukras od značaja.
“Svaka skupina roditelja dolazila je posebno. Poštujući epidemiološke mjere, zajedništvo je bilo moguće, a djeca su oduševljeno pomagala roditeljima i uživala u radionici.
Nedostajalo nam je to prošle godine jer djeca znaju što predstavlja prva svijeća i prema kome ih advent vodi.”

Redovite adventske molitve s djecom oko adventskom vijenca također su dio pripreme za Božić.
Te molitve za djecu imaju poseban značaj koji nam je približila ravnateljica Dječjeg vrtića sv. Josipa.

“Svaka grupa ima svoj adventski vijenac. Nakon što se okupe oko vijenca i zapale svijeću, djeca izvlače papiriće na kojima su imena njihovih prijatelja iz vrtićke grupe.
Taj dan svako dijete moli za drugo dijete i njegovu obitelj. To mi je veoma važno jer djeca se u vrtiću okupljaju kako bi to zajedništvo mogli kasnije prenijeti i u svoje obitelji.
Na taj način djeca u svojem domu potiču na okupljanje i molitvu.”

Uz radionice koje su usmjerene na roditelje i djecu, adventske molitve kojima prisustvuju djeca – vrtić sv. Josipa organizirao je još jedan poticaj namijenjen isključivo roditeljima.
“Adventski kalendar za roditelje nalazi se u pretprostoru vrtića. Svaki dan ima svoju košuljicu s duhovnim poticajnim mislima, nakanama, porukama i zadacima”, naglasila je s. Danijela i rekla kako tu misao ili zadatak roditelji mogu ostvariti u svojoj obitelji, poslovnom okruženju ili negdje drugdje.

Ova redovnica iz Družbe Kćeri Božje ljubavi našim je čitateljima uputila i poruku zašto bi adventski kalendar trebao biti dio pripreme za Božić svake obitelji.
“U vremenu došašća ovakav kalendar je posebnost. U suprotnosti je s komercijalnim kalendarima koje možemo vidjeti u skoro pa svakoj trgovini.
Poput zornica koje nas potiču na ranojutarnje ustajanje kako bismo bili u stanju pripravnosti, tako nas i adventski kalendar poticajnim mislima potiče da činimo još više dobrih djela i time pripremimo naša srca za dolazak malog Božića.
Nije adventski kalendar samo za mlade, starije ili djecu. On je poticaj za cijelu obitelj.”

“Advent ima svoj smisao i poruku. Mi iščekujemo spasitelja svijeta, spasitelja naših srdaca.
U ovo vrijeme pandemije i potresa, u vrijeme negativnih informacija, razmišljanje o adventu, razmatranje Božje Riječi – jača nas i pomaže nam da se odupremo zavodljivosti i lažnosti ovog svijeta.
Sad imamo prekrasnu priliku da se obratimo, uredimo svoja srca i živote. Dok iščekujemo malenog Božića, tu nevinost, jednostavnost i ljubav možemo prepoznati u našoj djeci.
Nije li to predivno?”, zaključila je s. Danijela.

https://hkm.hr/obitelj/s-danijela-koprek-djeca-zajednistvom-u-vrticu-prenose-molitvu-i-mir-u-svoje-obitelji/

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve