Hodočašće vjeroučitelja i odgojitelja u vjeri Zagrebačke nadbiskupije u Krašić

Jednom godišnje, na početku školske godine, vjeroučitelji se okupljaju da u zajedništvu obnove svoje poslanje i da se učvrste u uvjerenju da u svojoj službi nisu sami, da ih kao vjernike prati briga njihovog pastira, da ih osnažuje molitva jednih za druge, kao i zagovor svetaca i blaženika. Na hodočašće koje je ove godine organizirano u Krašiću iz Zagreba su stigla dva autobusa hodočasnika, a više od dvjesto hodočasnika stiglo je u svojem aranžmanu. Na hodočašću su sudjelovali i odgojitelji Dječjeg vrtića sv. Josipa iz Granešine.

U Krašiću su se hodočasnici okupili do 10 sati kada je počela i molitvena priprava za euharistijsko slavlje. Meditativnim razmišljanjima o Blaženoj Djevici Mariji, na tragu razmišljanja kardinala Alojzija Stepinca te pjesmom i uz molitvu krunice animirala je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, koji je i glavni organizator ovog hodočasničkog susreta vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s preč. Markom Kovačem, biskupskim vikarom za pastoral, krašićkim župnikom vlč. Ivanom Vučakom i vlč. Vladimirom Kerečenijem, a pridružila su im se i dva trajna đakona vjeroučitelji Ivan Mandić i Ilija Nikolić.

U svojoj homiliji biskup Šaško je istaknuo: „Učitelj izabire proturječnost poraza kao mjeru ljubavi. Je li u tome uspio? To što smo i mi danas ovdje proizlazi iz darivanja života koje je sebičnosti nerazumljivo. Bilo tko tko je pokušao ‘razumjeti’ ljubav, nije došao do odgovora. Ne živi se od ‘razumijevanja’ ljubavi nego od njenog prihvaćanja. Bog se predaje u ruke ljudi, našoj volji, kada vidi da nismo spremni predati se njegovoj volji, dopušta ići dalje, uvjeren da će na kraju naše srce zastati, da ćemo prignuti koljena pred tolikim darom. Križ se ne može razumjeti; Božja volja se ne može razumjeti nego samo prihvatiti. Sjetimo se Sina Čovječjega u Getsemanskome vrtu koji susreće isto pitanje, a odgovor na njega stvara krvavi znoj i prihvaćanje volje Očeve.”

Vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri koji su za to stekli uvjete biskup Šaško je poručio: „Hvala vam što ste se odazvali i što prihvaćate mandat koji seže sve do posljednje večere. Kada Isus, nakon pranja nogu, pita: Razumijete li što sam vam učinio?, zapravo pita: Prihvaćate li to kao svoj život? Vi ste dali svoj odgovor, koji neka bude nošen zagovorom blaženoga Alojzija.“

Kroz molitve vjernika hodočasnici su se spomenuli svih vjeroučitelja i navjestitelja Božje riječi kao i svojih kolektiva, učenika te umirovljenih i preminulih vjeroučitelja, navjestitelja Radosne vijesti. Nakon popričesne molitve uslijedila je svečana dodjela trajnih mandata za dvadeset i četvero vjeroučitelja te za 14 odgojiteljica u vjeri koje su za to stekle uvjete. Biskup je posebno zahvalio i vjeroučiteljima koji su ove godine stekli pravo na zasluženu mirovinu ili su iz drugih razloga odlučili promijeniti zanimanje i svojim vjerničkim angažmanom oplemeniti neki drugi poziv, a do sada su dugi niz godina marljivo služili Crkvi na radnim mjestima u školi gdje su dotakli mnoge učenike i prosvjetne djelatnike, svoje kolege i kolegice iz zbornice. Po rukama biskupa Šaška kardinal Josip Bozanić podijelio im je posebnu zahvalnicu.

Nakon slavlja druženje je nastavljeno uz zajednički ručak na otvorenome i osobnu pobožnost te posjet sobama u kojima je boravio blaženik čijem su se zagovoru vjeroučitelji utekli i njime se osnažili na ovom hodočašću.
Trajne kanonske mandate za odgojitelje u vjeri u dječjem vrtiću dobile su s. Ružica Golik i Violeta Zeko. Ujedno je ovo hodočašće bila duhovna obnova za djelatnike Dječjeg vrtića sv. Josipa iz Granešine.

 

IZVOR: https://ika.hkm.hr i KBLJ

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve