JESENSKA KATEHETSKA ŠKOLA ZA ODGOJITELJE U VJERI U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA 2017.

U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u petak 10. studenoga započela je dvodnevna Katehetska jesenska škola za odgajatelje u vjeri u predškolskim ustanovama s temom „Sveci i blaženici kao uzori djelotvorne ljubavi". Na školi se okupilo 320 odgajateljica i odgajatelja u vjeri iz cijele Hrvatske. Uvod u školu animirao je DV Vrapčić, Drnje. Bila je to prigoda promišljati o mislima sv. Majke Terezije koje su predstavile odgajateljice i dvije misionarke ljubavi, a potom su djeca izvela scenski prikaz o sv. Martinu.
Pozdravljajući okupljene, voditeljica Povjerenstva za katehetske škole Brankica Blažević, dipl. pedagog, uz temu škole istaknula je dobre primjere hrvatskih blaženika i svetaca koji su svoju karizmu izgradili upravo na odgoju djece i mladih.

„Stalno promatrajući njihove kreposti i vrijednosti vratit ćemo se smislu odgoja, života i životnoj radosti", rekla je.
Predstojnik NKU HBK-a izv. prof. dr. Ivica Pažin posvijestio je kako se „postati svet ne može za ljudskoga života, no to ne znači da treba čekati kraj naše ljudske moći kako bi netko u nama otkrio kako smo, premda ne sveti, ipak za života živjeli u svetosti. Dok ćemo za vrijeme ove Katehetske škole razmišljati o blaženima i svetima kao uzorima djelotvorne ljubavi iz perspektive djece predškolske dobi, nemojmo zaboraviti razmišljati i o sebi", jer, nastavio je, „kao posrednika između djeteta i Boga vidim vas, odgajateljice i odgajatelje, ne možda svece uvijek po životu, ali svece po pozivu koji smo pozvani ostvarivati". Nadalje je naglasio kako sveci i blaženici nisu uzori djelotvorne ljubavi samo iz pukoga humanističkog ili nekog kulturološkog razloga. „Svatko je, naime, pozvan činiti dobro. Svecima je Bog bio izvor njihova djelovanja. Blaženici i sveci nešto su poput ispružene ruke Božje na zemlji".
Ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta izv. prof. dr. Josip Šimunović okupljenima se obratio i kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te im prenio njegove pozdrave i blagoslov. Postavljajući pitanje „jesu li sveci i blaženici danas blizu našoj djeci ili su im bliže razne zvijezde koje mnogi stvaraju ili se same stvaraju", naglasio je: „Vjerujem da vi možete itekako učiniti da današnjoj djeci i mladima sveci i blaženici zaista budu na putu života i veoma blizu. Oni su most koji spaja nebo i zemlju. Zato bih želio svima vama na početku ove Katehetske jesenske škole zaželjeti sretan put po tome mostu da i mi svi ovdje jednom postanemo sveti".

Voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, prof., naglasila je kako se na ovoj Katehetskoj školi u ulozi dužnosnice obraća posljednji put, no unatoč tome je neizmjerno ispunjena temom koja je odabrana. Ističući kako su svece i blaženike resili dobrota, strpljivost, sebedarje i milosrđe, upitala je: „Zašto ne bismo svi to mogli živjeti, zašto ne bismo s osmjehom svako jutro mogli dočekati dijete i roditelja, zašto ne bismo pomogli nekome tko je u problemu, zašto ne bismo mogli ako ničim drugim, a ono osmjehom vratiti i obrisati suzu nekome tko je u problemu, i zašto ne bismo mogli biti ljudi kako nas je Bog stvorio". Posluživši se riječima Majke Terezije. „Svatko tko ti se približi neka ode od tebe bolji i sretniji", ohrabrila je odgajateljice i odgajatelje: „Vi ste upravo ti koji svakom djetetu pri dolasku i odlasku iz dječjeg vrtića ostajete uzor, ideal djelotvorne ljubavi". Svima je zahvalila za suradnju i obogaćenje tijekom 26 godina.

Uime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, prof., okupljenima se obratila viša savjetnica za vjeronauk u osnovnim i srednjim školama mr. Gordana Barudžija. Čini mi se velikim izazovom govoriti danas o svecima i blaženicima kad su djeci uzori poznate osobe. Izazovno je govoriti o djelotvornoj ljubavi, kad se danas pojmom ljubavi često manipulira. Stoga cijenim napor koji su u pripremu ove Katehetske škole uložili predavači i voditeljice radionica. Vjerujem da će nas podsjetiti kako je moguće u osobnom životu živjeti djelotvornu ljubav a kroz vjerski odgoj u predškolskim ustanovama odgajati djecu za dobro i lijepo jer takav vid odgoja je radostan, zaigran i plodonosan. Želim da ova Katehetska škola pridonese kreativnom obogaćenju u našim kriterijima, u našim metodologijama, u neprekidnom traganju za istinom u kojoj ćemo zajedno tragati za ljepotom, te gdje ćemo se osjećati pozvanima i živjeti dobro, rekla je Barudžija.

Na kraju se okupljenima obratio predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je Školu i otvorio. Vidjevši dupkom ispunjenu dvoranu Vijenac, nadbiskup Hranić rekao je: „Hvala vam na spremnosti da trajno radite na sebi", te nastavio: „Primjeri privlače, a najbolje se odgaja tako da se bude primjer svojim pozitivnim pristupom, tako da svojim primjerom, osobnošću, identitetom djeci svijetlimo i da i njih potičemo da se i u njima upali svjetlo, da njima pomognemo da razgrnu ono što je suvišno i da na taj način iz djece počinje izlaziti ono što je uistinu Božje u njima. Vi koji radite s djecom svaki puta uvijek iznova osjetite kako iz njih dolazi ono što je Božje i ono što vas obogaćuje, te vidite da ne možete dati onoliko koliko od djece dobijete zauzvrat. Vjerujem da nas ova Katehetska škola na izvrstan način potiče da mi budemo sveti, a onda da pomognemo djeci da Bog uistinu bude svjetlo i nadahnuće njihova života". U tom je kontekstu posvijestio kako nismo pozvani biti osrednji kršćani, „nego smo uistinu pozvani na svetost, a sveci nam pokazuju koji je naš identitet, cilj i naša budućnost".
Nadbiskup Hranić posebno je zahvalio profesorici Ivanković. Podsjetio je kako su hrvatski biskupi svjesni činjenice da ako se želi odgajati cjelovite osobe, potrebno je započeti s vjerskim odgojem u ranoj dobi koja je jako osjetljiva. Željeli su da se ne samo u katoličkim vrtićima, nego i u vrtićima koje osnivaju gradovi i jedinice lokalne uprave i u privatnim vrtićima provodi vjerski odgoj za našu djecu. „Gospođa Ivanković bila je jedna od onih koja se zalagala da se tomu pristupi ozbiljno, da se ne može bilo koga pustiti da ostvaruje taj vjerski odgoj, nego da tim osobama treba pružiti formaciju da to treba činiti na određenoj razini. Uime hrvatskih biskupa i Vijeća za katehizaciju želim reći iskreno hvala što ste nas u tom trenutku i potaknuli da ozbiljno tome pristupimo i što ste svih ovih 26 godina bili iskreni prijatelj i savjetnik, te ste s nama dijeli poteškoće na koje nailazimo. Nadamo se da ćemo i dalje u Vama imati prijatelja i mudroga savjetnika", rekao je nadbiskup Hranić. Zahvalu profesorici Ivanković uime katoličkih vrtića izrekla je voditeljica Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove s. Katarina Pišković.
U nastavku rada, predavanje „Sveci i blaženici kao uzori djelotvorne ljubavi" održao je mr. Milan Dančuo.

Naš vrtić Svetog Josipa sudjelovao je sa jednom radionicom koju je vodila ravnateljica s. Danijela Koprek, uz pomoć odgajateljica u vjeri Sandre Besten iz Podružnice Koprivnica, Ivane Katanović iz Podružnice Križevci i Katarine Huzek iz centralnog vrtića. Tema naše radionice bila je: Poruka vjernosti blaženih Drinskih mučenica – izlaganje s. Ozane Krajačić. Tijekom same radionice predstavljen je naš vrtić sv. Josipa, Družba Kćeri Božje ljubavi i Majka Franziska kao i život blaženih Drinskih mučenica. Također su bile prikazane aktivnosti u radu s djecom na temu naših blaženica, Majke Franziske i sv. Josipa. Ostali odgajatelji sudjelovali su u radu drugih radionica, gdje smo na zanimljiv način mogli doznati priče svetaca i blaženika iz Hrvatske, kao i događaje iz života osnivača vjerskih vrtića. Puni novih znanja, uzdamo se u pomoć naših svetaca, posebno sv. Josipa, blaženih Drinskih mučenica i službenice Božje Franziske Lechner, da nam pomognu prenijeti ta znanja u naš rad s djecom.

Preuzmite dokument:

  jesenska_katehetska_skola.pdf   (4.04 MB)
 

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve