Na Veternici održana duhovna obnova za odgojitelje naših vrtića

Svakom je čovjeku potrebna jednogodišnja inventura gdje svaki osobno uzima vrijeme za sebe, da vidi gdje je, kako je, što treba mijenjati, kako dalje. Tako smo se i mi djelatnici vrtića Svetog Josipa (Zagreb, Križevci i Koprivnica) te vrtića Anđeo (Sv. Ilija i Oštrice) na poticaj ravnateljice s. Danijele Koprek odlučili na jednodnevnu duhovnu obnovu. Obnovu je vodio vlč. Damjan Koren, voditelj Duhovnog centra Varaždinske biskupije na Veternici.

U prvom, prijepodnevnom razmatranju vlč. Damjan je uzeo temu o vinogradu gdje je u središtu pojam „spasenje“. Čovjek je vinograd i Gospodin je u mene zasadio „lozu plemenitu“, a sve što smo primili, vidjeli i naučili  mi trebamo naviještati i predati dalje drugima. Postavimo si pitanje kako mi sadimo trsove, da li oduševljavamo druge za vjeru, kako i koliko se trudimo za drugoga, kako živim, kakav je moj primjer i svjedočanstvo. Potrebno je raditi na odnosu sa „vinogradarom“. Ako je Bog čovjeku na prvom mjestu, sve ostalo dođe na svoje mjesto. Kako je u vinogradu potrebna briga oko trsova tako je i za moj duhovni život potrebna velika i redovita briga. „Obrezuj“ ono što smeta, a to je grijeh; „Veži“ se uz Božju riječ; „Prskaj“ da se zaštitiš od duhovnih bolesti; „Trgaj umnoške“, odnosno često se ispovijedaj.

Nakon razmatranja i ispita savjesti bila je prilika za ispovijed i vrijeme za osamu gdje je svako od nas u tišini i sjedinjen s prekrasnim zagorskim krajolikom mogao pronaći trenutak za promišljanje i mir.

U podne svi smo se okupili u crkvi na molitvu krunice u koju nas je uveo vlč. Damjan jednim kraćim razmatranjem o snazi koju ima ta toliko poznata molitva.

Nakon domaćeg i s ljubavlju pripremljenog ručka, nastavili smo dalje s radom.

Poslijepodnevno razmatranje oslanjalo se na pitanje „Kako dalje?“. Osjećamo stalnu duhovnu borbu i za tu borbu trebamo saveznike. A najbolji nam je saveznik Duh Sveti. Duhovni neprijatelji su nam grešna narav koja nas vuče dalje od Boga, svijet koji nas ponudom, medijima i politikom jednako tako odvlači od Boga te naravno i sam đavao. Ako smo svjesni te duhovne borbe, važno je posvijestiti si zašto se borimo, a to je za spasenje, vječni život. Snagu u duhovnoj borbi možemo crpiti iz molitve, Božje riječi i samih sakramenata. Važno je znati da na duhovnom planu: „Ako se ne boriš, nazaduješ.“ Razmatranje je povezno s poslanicom Efežanima gdje u šestom poglavlju Pavao piše o duhovnom boju: „Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju.“ (Ef 6, 10-17).

Uslijedila je pobožnost Križnog puta na otvorenom te zajednička sveta misa u crkvi Gospe Žalosne.

Vesna Bunić, odgojiteljica

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve