Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

STRUČNI SKUP U ORGANIZACIJI POVJERENSTVA ZA PREDŠKOLSKI I ŠKOLSKI ODGOJ U USTANOVAMA KOJE VODE REDOVNIČKE USTANOVE PRI HRVATSKOJ REDOVNIČKOJ KONFERENCIJI

Naš vrtić sv. Josipa bio je domaćin stručnog skupa za odgojitelje u katoličkim vrtićima, pod nazivom „Pozitivni utjecaji u oblikovanju odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Skup se održavao kroz dva dana, 2. i 3. ožujka 2018.  Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, skupu se odazvao veliki broj odgojitelja.

Prvo predavanje u petak 2. ožujka 2018. održao je teolog prof. dr. sc. Ivica Raguž na temu „Pozitivni utjecaji u oblikovanju osobnosti odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Dr. Raguž je istaknuo nekoliko misli kako je važno donijeti u svom životu odluku za pozitivno, živjeti pozitivno, poput sv. Pavla koji je imao snažno iskustvo pozitivnoga, a to je biti u Bogu i s Bogom. Sva Pavlova snaga proizlazila je iz pozitivnoga iskustva – BITI U ISUSU KRISTU. Danas se mnogo toga u našim životima svodi na dijalog, to je dobro, ali ne u konačnici, jer pozitivni utjecaji podrazumijevaju autoritet i poslušnost. Dijalog je samo jedan vid ljudskoga života. Krista na križ nije odveo dijalog, nego navještaj Božje riječi. Da bi sve to mogli postići važno je da u svom životu njegujemo samoću. Pozitivan utjecaj donosi se u njezi samoće, kao intenzivan odnos s Bogom – naglasio je dr. Raguž.

Subotnja predavanja nakon uvodne molitve koju je pripremio DV Marije Petković otvorila je naša stara poznanica prof. Vesna Gračner, psihologinja i suradnica Hrvatskoga katoličkog radija. Njena tema je bila „Zašto biramo pozitivne poticaje?“. Govorila je o tome kako naše društvo potiskuje osjećaje te kako ih danas često glumimo. Kako bismo oslobodili osjećaje, moramo biti svjesni ranjenog djeteta u sebi i ne dopustiti da to utječe na našu komunikaciju s drugima. Također je mnogo govora bilo i o neverbalnoj komunikaciji, kako ona zapravo odražava naše emocije više nego riječi koje izgovaramo.

Nakon prof. Gračner, na redu je bila dr.sc. Suzana Vrhovski Peran s temom „Kako birati pozitivne utjecaje“. Ona je govorila o tome kako prvo moramo biti svjesni sebe, kako bismo mogli postati svjesni drugih oko sebe. Tek tada možemo na pravi način prenijeti našu poruku. Spominjala je i važnost medija u prenošenju poruka i kako izbjeći njihove negativne utjecaje.

Posljednje, dinamično predavanje održala je Josipa Kraljić, profesorica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Pokazala nam je niz pjesmica i igara s pjevanjem koje se mogu koristiti u radu s djecom. Predavanje je proteklo uz stalnu pjesmu i pokrete odgojitelja koje su izazivale radostan osmijeh na licima svih prisutnih.

Zadovoljni i napunjeni mnogim novim saznanjima vraćamo se svakodnevnom radu u svojim vrtićima. Nadamo se da ćemo uspjeti u praksi primijeniti mnoge od naučenih stvari.

Kao domaćini, zahvaljujemo se svim sudionicima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj skup.

Daniel Mršić, odgojitelj

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve