STRUČNI SKUP ZA ODGOJITELJE KATOLIČKIH VRTIĆA

26. studenoga 2019. u Dječjem vrtiću sv. Josipa u Granešini održan je stručni skup na kojem su sudjelovali odgojitelji katoličkih vrtića grada Zagreba, Varaždina, Sv. Ilije i Oštrica.
Stručni skup je vodila s. Ružica Golik, odgojitelj u vrtiću sv. Josipa, prema temi Godišnjeg plana i programa rada za pedagošku 2019./2020. godinu, “Kako pripremiti dijete za blagdan Isusova rođenja” – (Novi metodički pristupi u vjerskom odgoju prema Kett metodi). Na stručnom skupu bilo je prisutno 23 odgojitelja. Kroz svoje izlaganje s. Ružica je upoznala odgojitelje sa Kett metodom.

„Kett – metoda” ili „Metoda polaganja tkanina i materijala” - izvorno se koristila u radu s malom djecom, a prožeta je iskustvima i metodama iz katoličkih dječjih vrtića koje su je provodile kao svoju redovitu praksu. Kako se ovaj način rada pokazao korisnim, njegova se praksa počela provoditi u školskoj nastavi, u radu s mladima, odraslima i među starijom populacijom (pr. starački domovi). Odgojitelji su kroz prezentacije mogli vidjeti povijest nastanka ove metode kako teorije tako i same prakse.

Osnova RPP = RELIGIONSPÄDAGOGISCHE PRAXIS (VJERSKO – ODGOJNA PRAKSA) je odnos prema sebi samome, prema drugima, prema svemu što je stvoreno i Bogu.
Iz toga proizlazi da je cilj ove pedagogije: SENZIBILIZIRATI LJUDE ZA TE ODNOSE, KAKO BI IH SVJESNO MOGLI PERCIPIRATI I OBLIKOVATI. Radi se o promicanju ljudskog razvoja kao osnovi za vjerski odgoj. Promiče se kršćanska slika o čovjeku, tj. spoznaja da je svatko vrijedan i jedinstven.

Osnivač ove metode -  Franz Kett polaže veliku pažnju na sveobuhvatni utjecaj čovjeka; na njegovo srce (osjećaji), ruke i um. Tako se u ovoj „Kett – metodi” upotrebljavaju tkanine, figure, prirodni i ostali materijali koji će pratiti planirane priče, bajke, kateheze ili promatranja, a koje će djeca sama polagati u „smislene slike”. Nakon uvodnog izlaganja i prigodne meditacije, odgojitelji su kroz praktični dio bili sudionici kako se Kett metoda koristi u samom radu s djecom, kroz Božićnu tematiku.
Stručni skup prošao je u ugodnoj atmosferi u želji da se takvo nešto napravi i za blagdan Uskrsa.

s. Danijela Koprek

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve