Stručni skup za odgojiteljice i odgojitelje u vjeri u katoličkim vrtićima

U organizaciji Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke zajednice, 1. i 2. travnja u Dječjem vrtiću Sv. Josipa u zagrebačkoj Granešini održan je stručni skup za odgojiteljice i odgojitelje u vjeri u katoličkim vrtićima o temi „Duhovnost i kreativnost“.

Na stručnom skupu sudjelovalo je oko 130 sudionika. Nakon pozdrava i molitvenog početka voditeljice Povjerenstva s. Antonije Matić, prvo predavanje održao je don Anton Šuljić o temi „Duhovnost i kreativnost“. Žeđ za duhovnim je nešto iskonsko u čovjeku i sastavni je dio njegova bića. Živjeti duhovno znači nasljedovati Isusa, živjeti vjeru u svom konkretnom životu. Kreativnost je izraz vjere i mi pokazujemo kreativnošću ozbiljnost svoje vjere koja treba biti djelotvorna. Biti kreativan dar je Boga koji je Kreator, Stvoritelj. U predavanju don Anton je istaknuo da odgojitelji trebaju poticati duhovnost i kreativnost kod djece jer oni su otvoreni duhovnosti, divljenju i čuđenju.

Nakon predavanja predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković pozdravio je sve sudionike stručnog skupa i zaželio im puno uspjeha u radu.

Drugoga dana stručnog skupa prvo predavanje održao je dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj ureda za obitelj i život pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, o temi „U potrazi za uzorima u roditeljskom i odgojiteljskom poslanju“. Govorio je o odgojnim ciljevima i zadaćama katoličkih roditelja/odgojitelja, što za odgojitelje, roditelje znači svetost, je li svetost konačni cilj života. Nema svetosti bez križa, bez odricanja i duhovnog boja. Odgojitelji i roditelji trebaju pomoći djeci da raste u dobi, mudrosti i milosti. U svom radu trebaju stvoriti takve odgojne preduvjete gdje će doživjeti dijete kao nezasluženi Božji dar, vidjeti Isusa u svakom djetetu, doživjeti dijete kao posvećeno tlo te pustiti djecu da idu k Isusu. Dr. Hodžić govorio je i o Svetoj obitelji, Mariji i Josipu kao uzorima u roditeljskom i odgojiteljskom poslanju. Sv. Josip je uzor odgojitelja i oca. Također je govorio o svetim supružnicima kroz povijest Crkve, a osobito je istaknuo roditelje svete male Terezije kao uzore u roditeljskom poslanju.

Drugo predavanje održala je magistra logopedije Ana Vukasović o temi „Rana pismenost“. Govorila je o poticanju rane pismenosti u vrtićkoj dobi koja je jako važna ne samo za uspješan početak osnovnoškolskog obrazovanja nego i na pismenost tijekom cijelog obrazovanja, čak i u odrasloj dobi. Ranu pismenost čine sva ona znanja o čitanju i pisanju prije nego što dijete započne čitati i pisati. Ranu pismenost čini i niz vještina koje su preduvjet tečnog čitanja i pisanja.

Treće predavanje, o temi „Redefinicija – izazov odgojiteljima i djeci“, održao je prof. Luka Petrač s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Govorio je o redefiniciji – novoj upotrebi likovnih sadržaja. Redefinicija je djelomično mijenjanje definirane stvarnosti, a može se promijeniti boja, oblik, veličina ili dodati ili oduzeti oblik, crta ili tekstura. Tako se određeni motiv može preoblikovati u novu likovnu stvarnost.

Četvrto predavanje održala je odgojiteljica savjetnica iz Dječjeg vrtića Iskrica iz Zagreba Jasna Lisac o temi „Uspostavljanje standarda primjene metodičkog područja u likovnosti u DV Iskrica i primjeri dobre prakse“. Predstavila je rad, projekte i likovno stvaralaštvo djece i odgojitelja DV Iskrica.

Na kraju stručnog skupa voditeljica Povjerenstva s. Antonija Matić zahvalila je svim predavačima i sudionicima, posebno ravnateljici DV Svetog Josipa s. Danijeli Koprek na gostoprimstvu i svim djelatnicima vrtića koji su pripremili i uredili prostore vrtića za taj susret.

Nakon završenog stručnog skupa za odgojitelje, Višnja Mikuš-Krešić, dipl. iur. održala je predavanje za ravnateljice i voditeljice katoličkih vrtića o temi „Nova uredba o uredskom poslovanju“.

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve