Svečana dodjela potvrdnica

Svečana dodjela potvrdnica o završenom Teološko-katehetskom doškolovanju petoj generaciji odgojiteljica za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama održana je 11. lipnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.
Svečanosti su nazočili zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, Marija Ivanković, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, mr. Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, predstojnica Katehetskoga instituta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr. Ana s. Thea Filipović, prodekanica za nastavu i studente KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr. Ružica Razum, zamjenica predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi Ivanka Petrović, predstojnica Katehetskoga ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Josip Šimunović, ravnateljice pojedinih dječjih vrtića te naposljetku odgojiteljice koje su uspješno završile program Teološko-katehetskog doškolovanja.
Riječi pozdrava uputio je biskup Šaško koji je, čestitajući odgojiteljicama, istaknuo važnost religiozne dimenzije u životima najmanjih i pozvao odgojiteljice da svojim životom i djelima budu svjetlo onima koje uvode u otajstva vjere.
Marija Ivanković, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje pri Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nije krila zadovoljstvo brojem odgojiteljica koje su završile program Teološko-katehetskog doškolovanja te ujedno istaknula da bi i nadalje valjalo nastaviti s navedenim Programom pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s obzirom na stvarne potrebe i da Fakultet od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u tom smislu ima svesrdnu podršku.
Dekan KBF-a dr. Matulić, zahvaljujući svima onima koji su sudjelovali u izvođenju programa Teološko-katehetskog doškolovanja kao i u pripremi svečanosti dodjele potvrdnica, izrazio je radost poradi toga što KBF Sveučilišta u Zagrebu preko programa Teološko-katehetskog doškolovanja odgojiteljica sudjeluje u vjerskom odgoju najmlađih.
Program Teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama započeo je akademske godine 2000./2001. u organizaciji Katehetskoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prema Prijedlogu Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije. Na kraju takvog dopunskog katehetskog i religijsko-pedagoškog studija dobiva se sveučilišna isprava (potvrdnica, uvjerenje) kojom se jamči da je netko dostatno osposobljen za izvođenje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama. Nastavni program doškolovanja sastoji se od dva dijela: filozofsko-teološki (60 sati) i religijsko-pedagoški-katehetski (oko 50 sati), a studijski se susreti sastoje od predavanja, seminara i metodičkih vježbi. Program uključuje i nekoliko sati hospitacija u dječjim vrtićima kao i održavanje pokusnih/oglednih aktivnosti vjerskoga odgoja.
Tijekom akademske godine 2014./2015. program Teološko-katehetskog doškolovanja upisala je peta generacija odgojitelja i odgojiteljica, njih sveukupno devedeset i četiri s područja Zagrebačke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, a iz navedene generacije šezdeset i sedam odgojiteljica uspješno je završilo Program te su im bile uručene potvrdnice o završenom Teološko-katehetskom doškolovanju za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

 (http://www.ika.hr)

Među odgojiteljicama potvrdnicu o završenom Teološko-katehetskom doškolovanju je dobila i naša odgojiteljica iz vrtića Svetog Josipa u Granešini - Željka Vuletić.

Galerija slika:

  Aktualnosti u vrtiću - Sve