Iz povijesti Dječjeg vrtića Svetog Josipa - Podružnica Koprivnica

U ljetopisu Zavoda Presvetog Srca Isusova u Koprivnici piše o članku „Dječje zabavište u Koprivnici“ koji je izišao u tadašnjim koprivničkim novinama „Hrvatski narod“ 21. listopada 1923.: „Sve predradnje za rečeno zabavište izvršene su. Osnivači su čekali samo na rješenje gradskog zastupstva. Gradsko zastupstvo je na svojoj sjednici dozvolilo osnutak zabavišta. Prema tome, nadamo se da će se radom valjda doskoro započeti.“

Dolazak časnih sestara i otvaranje dječjeg zabavišta podržali su i poduprli svi tadašnji koprivnički svećenici. Zanimanje koprivničkih roditelja za zabavištem bilo je veliko, no nedostajalo je prostora za tu plemenitu namjenu. Na zamolbu Družbe Kćeri Božje ljubavi napravila se zgrada koja je osim za zabavište, služila i uzvišenoj zadaći da bi se u njoj u duše mladog koprivničkog naraštaja sijalo sjeme svega onoga što je dobro, istinito i lijepo, a to je svrha naše Družbe:“Glavna svrha naše Družbe je odgoj ženske mladeži. U prvom redu škole. Otvaramo zabavišta, sirotišta…“ Dječje zabavište u novom Domu Presvetog Srca Isusova, dobilo je svoje prostorije za normalno djelovanje od 1925. Sestre djeluju prema karizmi svoje Utemeljiteljice sve do 1948. kada su morale napustiti Zavod zbog tadašnjih političkih promjena i vlasti.

Sestre danas žive i rade u maloj kući, u Basaričekovoj ulici 15, kraj Zavoda Presvetog Srca Isusova koji im je uspostavom demokratske vlasti 1991. ponovno vraćen te čekaju njegovu obnovu. Stupanjem na snagu Zakona o predškolskom odgoju dječji vrtić Presvetog Srca Isusova mijenja naziv u Dječji vrtić Svetog Josipa – Podružnica Koprivnica te pripada centralnom vrtiću koji se nalazi u Granešini.

  Podružnice - O nama - Sve