Obitelj - crkva u malom

Obitelj započinje u ljubavi dvoje ljudi koji pozivaju u život novog čovjeka da se rodi u toplom, zaštićenom domu. Gdje se dijete prihvaća u ljubavi, tu ono dolazi kao dar.
Gdje se ono želi i gdje je dobro došlo, tu će u tišini nastati jedna mala oaza. Tko se raduje djetetu, raduje se životu.

Dijete ne smije biti plod prolazne strasti ili rezultat dviju sebičnosti bez daljnje odgovornosti. Dijete treba ljubav i sigurnost.

Dijete ima neotuđivo pravo na oca i majku. Pravo na oca i majku znači pravo na dom na zemlji, pravo na ljubav, pravo na ljudsku toplinu, da bude zbrinuto, da se osjeća sigurnim. Ovo pravo je temeljno pravo čovjeka, božansko pravo koje prečesto biva oskvrnjeno.

Dijete je najslabija strana i neće tražiti odštetu. Ako se rodi u hladnoći, ono će često biti obilježeno za sav život. To može postati kasnije izvorom gnjeva i agresivnosti.

Phil Bosmans


Obitelj zasnovana na ljubavi jest zajednica osoba: bračnih drugova, muža i žene, roditelja i djece, rodbine. Njezina prva zadaća jest vjerno živjeti stvarnost zajedništva u trajnom naporu da se promiče istinita zajednica osoba. Nutarnje počelo, trajna snaga i konačni cilj takvog zadatka jest ljubav: kao što bez ljubavi obitelj nije zajednica osoba, tako bez ljubavi obitelj ne može živjeti, rasti niti se usavršavati kao zajednica osoba.
 

    Sretna obitelj

     Ima još mnogo sretnih brakova i obitelji. 
     Brakova u kojima ostaje radosti za drugoga 
     i onda kad dođu teške situacije.
      Obitelji u kojima otac i majka nađu vremena 
     i igraju se sa svojom djecom
     te pritom i sami toliko uživaju 
     da to više nikad ne bi propustili.

     Obitelji u kojima se zajedno smije i plače, 
     u kojima se spusti i poneki pljusak,
     ali brzo nakon toga opet zasja sunce 
     na plavom nebu.
      Obitelji s velikom i malom djecom 
     u kojima se ugodno boravi zajedno, 
     u kojima televizor često šuti,
     ili čak mora sasvim iz kuće, jer samo smeta.

(www.obitelj.biskupija-varazdinska.hr)

 

  Kutak za roditelje - Sve